Belevenisweek 3
De 3e ,en gelijk ook de laatste belevenisweek van het eerste studiejaar vond plaats in week 20.
DAG. 1:
Op maandag 13 mei werden alle leerlingen om 9:30 verwacht op de hogeschool Rotterdam. Deze dag stond vooral in het teken van project 3. Elke klas (en daarvan elke projectgroep) moest zijn onderzochte informatie tijdens het 3e project presenteren. Hier viel onder: de verschillende merkpersona's, het business model Canvas, het storyboard customer loyalty, en de zelfbedachte website. Elke klas van het eerste jaar van de opleiding ondernemerschap en retailmanagement had zijn eigen projectbedrijf gekregen. In mijn geval was dit het bedrijf PLNTS, met hun specialisatie in kamerplanten.
Mijn groepje en ik hadden als zelfbedacht idee naar aanleiding van de opdracht een website te creëren, online workshops bedacht die door elke doelgroep te volgen zijn voor mensen waarbij hun interesses liggen bij planten.
Elke projectgroep uit elke klas moest na bezoek van de ondernemers en docenten aan hun eigen 'kraam' , langs de andere lokalen waar de andere klassen gevestigd waren met hun kraam en ook weer een ander projectbedrijf. Dit was erg leuk om te zien hoe de andere leerlingen het project hadden uitgevoerd, ook was dit erg leerzaam om in een eerstvolgend project het of heel anders en beter aan te pakken of er juist een voorbeeld aan te nemen.
Dit proces duurde van 9:30 tot 12:30. Na een half uur pauze te hebben gehad keerde elke klas weer terug in zijn eigen lokaal en kregen wij een voorlichting over onze aankomende stage, de assesments, herkansingen en deadlines.
DAG 2:
Op dinsdag 14 mei werden wij allemaal verwacht om 10:00 op de hogeschool rotterdam. Deze dag stond in het teken van een hackaton en pitchen. Alle leerlingen van de klassen uit het eerste jaar werden opgesplitst, bijna iedere leerling zat met andere leerlingen uit andere klassen in het lokaal die je niet kende, dit was wel erg leuk zo leerde je allemaal nieuwe menen kennen waar je eigenlijk al het hele jaar mee op school zit.
Als eerste onderdeel startte we met de team formation, hier moesten wij kennis maken met elkaar en vertellen wat onze grootste valkuil was en waar we het meeste trots op waren als individu. Leerlingen uit het 2e jaar van de opleiding ondernemerschap& retailmanagement gaven ons de hele dag les en begeleidde ons. De dag stond ook vooral in het teken van een introductie voor het 2e jaar, waar wij onze eigen start up onderneming neer moeten zetten. Wij kregen allemaal 1 kaartje met een onderwerp/ beroep/ object erop vermeld en moesten rondlopen door het lokaal totdat de muziek die aanstond werd stop gezet, degene die op dat moment het dichtste bij jou in de buurt stond moest je de kaarten met de onderwerpen erop mee delen en samen een kleine startup bedenken, dit werd zo'n 20 minuten gedaan. Op elk kaartje die je had gekregen van de 2e jaars studenten stond een kleur vermeld, hiermee moest je een groepje van 4 studenten vormen.
Wanneer de groepjes waren gevormd moest je samen met je groepje socializen en overeenkomsten ontdekken in hobby's , interesses etc. en die vervolgens opschrijven op het business model canvas die je als groepje had gekregen.
Tijdens de ideation en de trend-driven innovation werden er meerdere onderwerpen gepresenteerd zoals bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag, gokverslaving etc. Met jou groepje moest je met elkaar 1 van de onderwerpen kiezen en met het gekozen onderwerp een innovatief idee verzinnen wat uiteindelijk zou resulteren tot een oplossing. Hiermee moest je dan een soort kleine start-up oprichten. Hier werd verder de hele middag aan gewerkt. Elk nieuw onderdeel dat moest worden toegevoegd aan de start up/ het innovatie idee werd gepresenteerd door nieuwe leerlingen uit het 2e jaar die allemaal hun eigen ervaringen deelde en ons goed begeleidde door de dag heen. Ik had met mijn groepje het onderwerp grensoverschrijdend gedrag gekozen. Wij hadden als innovatief idee een app bedacht waarin je kon melden wanneer je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag. De app zou niet advertentie vrij zijn en zou door influencers promoot worden die hun eigen ervaring/ verhaal zouden delen om in het vervolg grensoverschrijdend gedrag met het lanceren van deze app tegen te houden. Op festivals en in het openbaar vervoer zouden wij posters ophangen, met daarop een QR- code vermeld die door verwees naar de app. Bij het kopen van een festival ticket en het personaliseren van het kaartje, zal je verplicht deze app moeten downloaden. Wij hadden voor deze manier gekozen omdat er altijd veel mensen zullen zijn die niet de stap durven te nemen grensoverschrijdend gedrag te melden. Samen hadden wij een pitch voorbereid en een poster gemaakt met de naam en het logo van het innovatie idee erop vermeld, dit moesten alle groepjes doen en vervolgens het idee kort presenteren.
DAG 3:
op woensdag 15 mei kwamen wij weer met zijn alle bijeen in het lokaal om de voorbereidde pitch te presenteren aan de andere groepjes klassikaal ( nog niet in het auditorium) aan alle pitches was erg veel aandacht aan besteed, dat was leuk om te zien. Nadat iedereen zijn pitch had gegeven werd er klassikaal gestemd wie de beste pitch had, uit onze klas was dat het groepje dat gokverslaving als onderwerp had gekozen en het idee had dat elke keer als er gegokt zou worden in een casino dat onder de gemeente viel er 25% naar een goed doel werd gestuurd om een medicijn voor kanker te creeëren.
Na het hebben van een pauze die ongeveer zo'n 20 minuten duurde, kwamen alle klassen bij elkaar in het auditorium. Ook de 2e jaars studenten en docenten waren hierbij aanwezig om alle innovatieve ideeen te beoordelen en aan te moedigen. Voordat er werd begonnen aan de pitches werd er eerst een introductie gegeven over wat wij als leerlingen allemaal zouden kunnen verwachten in ons 2e studiejaar van deze opleiding. Dit ging over onder andere de start- up, projecten etcetera.
Hierna konden de pitches beginnen, uit elke klas was dus 1 groepje gekozen met het beste innovatieve idee, product of dienst. Elk groepje mocht voor alle leerlingen, docenten, 2e jaars studenten enzovoort hun pitch presenteren. nadat uit elke klas een groepje dit had gedaan mocht er door het publiek gestemd worden wie er met het beste idee was gekomen.
Hieronder heb ik een filmpje geüpload van belevenisweek dag 3 waarin een sfeerimpressie is te zien van de pitches, ook zie je in het filmpje de poster voorbij komen met het vernieuwde idee.
SMART doel studiejaar 2
In mijn tweede studiejaar wil ik mijn ondernemersvaardigheden ontwikkelen door een minimaal levensvatbaar product te creëren voor mijn startup-idee. Ik streef ernaar om binnen 9 maanden een werkend MVP te hebben dat getest kan worden door ten minste 50 potentiële gebruikers. Dit doel sluit aan bij mijn ambitie om een succesvolle startup op te richten en helpt me om praktische ervaring op te doen in productontwikkeling en marktonderzoek. Ik wil mijn MVP klaar hebben tegen het einde van het tweede studiejaar, zodat ik gedurende de zomervakantie feedback kan verzamelen en aanpassingen kan doorvoeren.