STARR 

 

Situatie: 

Tijdens de uitvoering van project 2 wil ik mijn onderzoekend vermogen verbeteren om zo effectiever en gerichter informatie te verzamelen. 

 

Competentieomschrijving: 

Ik toon in mijn werkwijze een nieuwsgierige en kritische houding, maar ook straal ik passie en beleving uit en probeer altijd de regie in handen te nemen. Ik hanteer een passende onderzoeksaanpak die resulteert in resultaten die goed te gebruiken zijn voor projecten en verslagen. En ik analyseer de situaties en data op een systematische wijze. 

 

Taken: 

De smart doelstelling die ik wil realiseren is mijn onderzoekend vermogen verder te ontwikkelen en te verbeteren aan de hand van goed research doen naar relevante informatie en meer tijd te besteden aan aan het oefenen met het formuleren van specifieke, meetbare en relevante onderzoeksvragen voor de enquetes en interviews die ik moet doen voor project 2. Uiteindelijk zal dit een positief effect hebben tijdens het uitvoeren van het project. Mijn doel was dit te behalen in de periode van project 1 en 2. Tijdens project 2 zijn wij vooral individueel te werk gegaan en lag de focus op de interviews afnemen. Een van mijn taken was het zoeken naar 4 mensen van verschillende doelgroepen indien mogelijk. Mijn tweede taak was was het afnemen van deze interviews om achter de afnemers behoeften van potentiële klanten te komen, en deze interviews ook op te nemen. 

Het is nog best ingewikkeld om mijn smart doel te koppelen aan deze taken, omdat iedereen binnen mijn project tem vooral bezig is met zijn of haar eigen werk. Om toch nog goed te kunnen voldoen aan dit doel moet ik mij regelmatig bezighouden met het gedrag en werk van de andere in mijn groepje en eventueel ook af en toe vragen of ik hun ergens mee kan helpen, of of zij ergens moeite mee hebben wat ik mogelijk wel begrijp. En of zij ook serieus te werk gaan en bij gebrek aan concentratie ik hun kan motiveren door te gaan. Deze acties moet ik koppelen aan de taken die wij moeten uitvoeren in project 2, juist omdat iedereen op zijn of haar eigen manier te werk gaat en verslagen uitwerkt.

 

Actie: 

Om mijn doel te bereiken, heb ik een concreet plan opgesteld, gericht op coaching en het toepassen van de vaardigheden die ik heb geleerd tijdens project- en onderzoekslessen. Mijn focuspunten zijn het stellen van duidelijke doelen en verwachtingen, doelgerichte communicatie, het geven van constructieve feedback aan mijn projectgroep, het ontwikkelen van empathie, het delegeren van verantwoordelijkheden, en investeren in mijn ontwikkeling van mijn onderzoekend vermogen.

Een van de eerste acties die ik met mijn groep heb ondernomen, was het samenstellen van een introductie voor onze topiclijst, die nodig was voor het afnemen van interviews. In deze introductie hebben we onszelf voorgesteld, uitgelegd waarom we deze interviews deden, de duur van het interview aangegeven, benadrukt dat de informatie vertrouwelijk behandeld zou worden, en een overzicht gegeven van het interview onderwerp.

De tweede actie betrof het verspreiden en afnemen van de interviews. Onze topiclijst diende als een leidraad om ervoor te zorgen dat de belangrijke vragen werden gesteld en bood ruimte voor een gesprek over het specifieke onderwerp. Het vinden van geschikte respondenten bleek uitdagend, aangezien niet iedereen bekend was met het assortiment kamerplanten en velen geen tijd of interesse hadden voor een interview dat wij wilde afnemen. Gelukkig slaagde ik er uiteindelijk in om vier interviews af te nemen, die representatief waren voor verschillende doelgroepen.

Tijdens het interview proces moest ik de LSD-methode toepassen, wat staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Het viel me op dat ik me hier regelmatig bewust van moest zijn. Soms betrapte ik mezelf erop dat ik al bezig was met de volgende vraag, terwijl de respondent nog bezig was met het beantwoorden van mijn eerdere vraag. Dit inzicht in mijn communicatiestijl stelde me in staat om actief te werken aan het verbeteren van mijn luister- en communicatievaardigheden, waardoor ik effectiever kon leiden en beter kon inspelen op de behoeften van mijn projectgroep.

 

 

Resultaten: 

 De genomen stappen hebben duidelijke positieve veranderingen teweeggebracht in zowel het project als mijn persoonlijke ontwikkeling. Samen met mijn team hebben we een heldere introductie opgesteld voor de topiclijst, waarmee niet alleen een basis werd gelegd voor succesvolle interviews, maar ook een gedeeld begrip binnen de groep werd gecreëerd. Deze inspanning heeft bijgedragen aan een gevoel van samenwerking en richting, wat essentieel bleek voor de samenhang van ons team.

Het verspreiden en afnemen van de interviews vormde een tweede succesvolle stap in het behalen van mijn doel. Ondanks enkele hindernissen bij het vinden van geschikte personen, ben ik erin geslaagd vier representatieve interviews af te nemen. Hierdoor hebben we niet alleen waardevolle informatie verzameld voor ons project, maar is het ook duidelijk geworden dat mijn doel om mijn onderzoekend vermogen te verbeteren, is bereikt.

De toepassing van de LSD-methode tijdens de interviews weerspiegelde mijn bewuste inspanning om mijn communicatievaardigheden te verbeteren waarbij dit noodzakelijk was. Het opmerken en actief aanpakken van momenten waarop ik te snel naar de volgende vraag neigde, getuigde van zelfreflectie en mijn toewijding aan voortdurende groei. Doordat ik mij hiervan goed bewust was, resulteerde dit in betere communicatie met de respondenten, wat wel echt van belang was voor het krijgen van duidelijke inzichten.

Dus de conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat mijn inspanningen niet alleen hebben geholpen bij het behalen van mijn doelen voor onderzoekend vermogen, maar hebben deze inspanningen ook een positieve invloed gehad op hoe ons projectteam over het algemeen samenwerkt. 

Door betere communicatie en mijn vermogen om doelen te stellen, is niet alleen mijn eigen prestatieniveau verbeterd, maar heeft het ook bijgedragen aan het succes van ons gezamenlijke project. Dit laat niet alleen maar mijn persoonlijke groei zien, maar onderstreept ook hoe belangrijk samenwerking in een team is. 

 

Reflectie: 

 Gedurende tijdens dit project heb ik regelmatig gereflecteerd op mijn vooruitgang. Ik zal uitdagingen identificeren en mijn aanpak aanpassen op basis van de feedback die ik heb ontvangen van mijn team en waar verder tijdens de ondernemende houding gesprekken op is ingehaakt. Deze reflecties zullen dienen als leidraad voor continue verbetering in mijn onderzoeksvaardigheden.

 

In eerste instantie heb ik me gericht op het verbeteren van mijn onderzoeksvaardigheden door zorgvuldig onderzoek te doen naar belangrijke informatie en extra tijd te besteden aan het opstellen van duidelijke en meetbare vragen voor de enquêtes en interviews. Dit was belangrijk voor het succes van Project 2, waarbij mijn focus vooral lag op het zelfstandig afnemen van interviews.

In deze reflectie realiseer ik mij dat het proces van het formuleren en nastreven van mijn SMART-doel niet alleen mijn individuele groei heeft bevorderd, maar ook een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het functioneren van het team tijdens het project als geheel. De verbeterde communicatie, het vermogen om doelen te stellen en de nadruk op samenwerking hebben niet alleen mijn eigen prestaties verhoogd, maar hebben ook bijgedragen aan het algehele succes van het project. Deze ervaring benadrukt de waarde van effectieve samenwerking en continue zelfreflectie voor persoonlijke en gezamenlijke groei.